Olen nuoresta pojasta lähtien viettänyt kesät,  joko Pelkosenniemellä, Muoniossa, Sevettijärvellä tai Inarissa. Ukkini asuu Muoniossa Kangosjärven rannalla, jonne 8-vuotiaasta lähtien lähdin kesäisin aina vähintään pariksi viikoksi kalastelemaan. Samalla tuli tutuksi niin Muonio kuin myös sen lähialueet, varsinkin kalastuspaikat, mutta ei niistä sen enempää…

Isoäitini on kotoisin Pelkosenniemeltä. Siellä tutustuin niin maatiloihin, karjatalouteen kuin marjastukseen. Siellä tuli käytyä myös miltei joka kesä marjastamassa, kalastamassa, sukuloimassa ja vierailemassa paikallisella maitotilalla. Ei ollut sen mahtavampaa kuin juoda kylmää raakamaitoa korvapuustin kera kovan kalastuspäivän jälkeen.

Inarissa ja Sevettijärvellä mökkeilin paljon 10-15-vuoden iässä. Siellä tutustuimme isän kanssa raudun ja taimenen kalastukseen. Aina kun kävimme Sevettijärvellä, tuntui kuin olisi päässyt ajassa taaksepäin. Pikkusiskoni ja isoveljeni kanssa aina kesäisin pyöräilimme Sevetin baarille limukoille. Isäni oli ollut viisas mökin sijainnin valinnan suhteen, Sevetin baarille oli vain noin puolentoista kilometrin matka. Muuta kauppaan verrattavaa ei lähimailla ollut, lähin kauppa nimittäin oli Näätämössä 32 kilometrin päässä. Silloin tosin Sevetin baarissa vielä toimi posti ja pystyin lähettämään samalla reissulla juhannuskortit isovanhemmilleni.

Mökkeiltyä tuli myös Inarin Muddusjärven ympäristössä. Mökille piti joka kerta veneillä tai kelkkailla seitsemän kilometriä, tietä kun ei ole. Mökki on omaan makuun täydellinen, sähköä ei ole, mutta vettä saa järvestä kantaa niin paljon kuin jaksaa.

Näistä kokemuksista päällimmäisenä on jäänyt mieleen Lapin epätasa-arvoisuus. Itse Rovaniemellä kasvaneena, pidän miltei itsestäänselvyytenä, että en joudu ajamaan toiseen kaupunkiin postittaakseni joulukortit taikka verolaput. Tavallinen ruokakauppa ei todellakaan ole joka puolella itsestäänselvyys. Sevettijärvellä asuva joutuu miettimään viikon ruokansa hyvin tarkkaan ja unohduksia kauppareissuilla ei parane käydä. Lähin kauppa kun sijaitsee 32 kilometrin päässä. Poliiseista ei näillä mökkireissuilla myöskään pahemmin ollut näköhavaintoja!

Huolestuttavaa kehitystä onkin nyt ollut, kun Sevetin baarista loppui Postin palvelut. Olen myös seurannut mielenkiinnolla keskustelua Lapin keskussairaalan synnytyksistä. Puhetta siitä, tulisiko synnytyksiä Lapin keskussairaalassa jatkaa. Itselleni asia on päivänselvä. Pohjois-Lapista kotoisin oleva synnyttäjä joutuu tulemaan Rovaniemelle hyvissä ajoin varautumaan synnytykseen, matkaa raskaana olevalle tulee voi tulla jopa 450 kilometriä! Olisi hullua  ajatella, että vielä tähän päälle lisättäisiin hieman yli 100 kilometriä, jotta synnytys tulisi hieman ”halvemmaksi” esimerkiksi Kemissä.